Sunnuntaiksi San Franciscoon

Lomia oli jäänyt jälleen pitämättä, joten päädyin alkutalvesta katselemaan että mihinkäs sitä lähtisi reissuun. Maaksi valikoitui Yhdysvallat, kun siellä en vielä ollut käynyt. Hintaerot huhtikuisille lennoille itä- ja länsirannikon välillä olivat yllättävän pienet, joten valitsin kohteeksi länsirannikon ja sieltä San Franciscon.

Lauantaiaamuna lento lähti Helsingistä kohti Kööpenhaminaa, josta reilun tunnin odottelun jälkeen lähdimme 11 tunnin urakalle. Viereiselle penkille sattui istumaan venäläis-suomalais-ruotsalainen insinööri, jonka kanssa juttua riitti koko matkalle. Ehkä juuri siitä syystä lento menikin paljon oletettua helpommin. Helposti sujui myös maahantulo. Rajamuodollisuuksissa ei montaa minuuttia mennyt.

San Franciscon tilanteesta on ollut pajon juttua mediassa erityisesti Covidin aikana. Lehtijuttujen mukaan kaupat ovat hävinnet kaupungista kokonaan ja rikollisuus kaupungissa rehottaa pahemmin kuin 70-luvun New Yorkissa konsanaan. Kaupunki on kuulemma yksi suuri kodittomien telttaleiri. Näiden juttujen jäljiltä Bart-junassa lentokentältä kaupunkiin teki mieli tarrata reppuun oikein kaksin käsin.

Ensikokemusten perusteella sanoisin, että meno täällä ei juuri poikkea Helsingin piritorin menosta. Kodittomia kyllä näkyy mutta ei mitenkään poikkeuksellisen paljon, eikä heistä ole tähän saakka uhkaa ollut. Liiketilaa on paljon tyhjillään ainakin Union Squaren lähistöllä ja kylteistä päätellen isot ketjut ovat tosiaan jättäneet paikan. Myymälävarkaudet ja automurrot ovat ilmeisesti ihan todellinen ongelma. Taannoisen lakimuutoksen vuoksi niistä ei käytännössä syytteitä nosteta, joten poliisikaan niitä ei ala tutkimaan.

Alkutuntuma kaupungista on positiivinen. Joukkoliikenne toimii hyvin ja kaupunki vaikuttaa siistiltä. Ainoa heti silmään sattunut huono puoli on ulkona syömisen kalleus. McDonalds-indeksillä verrattuna noin 30-50% kalliimpi kuin Helsinki. Hotellin ravintolan pääruoat ovat noin 50-60 dollaria. Lähidinerissa munakas ja kahvi 25 dollaria.

No, hintatasosta viis. Olen nyt ensikertaa Amerikan mantereella ja on aika alkaa nauttimaan reissusta.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑